Dünyanın çoğu, COVID-19′un yayılmasını önlemek için, virüsten ciddi şekilde hastalanma riski en yüksek insan grupları olan kronik hastalık sahipleri ve yaşlılara daha fazla dikkat ediyor.
Yaşın bir risk faktörü olmasının nedeni, zaman içinde vücudun bağışıklık sisteminde değişiklikler meydana gelmesi. Yaşlandıkça, vücudun bağışıklığı azalmaya başlıyor ve daha fazla sağlık problemi gündeme geliyor. Bu da riski daha da arttırıyor.
Peki, koronavirüs ile ilgili riskli grupta olan büyüklerimizle iletişim kurmanın en iyi yolu nedir?
Büyüklerimiz tarafından zaman zaman ciddiye alınmıyor oluşumuzun sebebi, onların gözünde hala çocuk olmamız. Büyüklerimizin hala kendilerine bakabileceklerini hissetmeleri de bir etken olarak sayılabilir.
Büyüklerinizin, koronavirüs ile ilgili bilgileri nereden aldıklarını ve onlar için kimlerin “güvenilir” olduğunu öğrenin. Bu bilgi kaynağını öğrenmek, davranışlarını etkileyen yanlış bilgilerin düzeltilmesine yardımcı olabilir.
Büyüklerimize bu ara ne yapıp ne yapmamaları gerektiği ile ilgili birçok fikir veriyoruz. Peki onlar pandemi dönemi nasıl hissediyor? Temel bir değerlendirme almak için sorularla kapılarını çalmanız gerekiyor. Örneğin, “Bu durum hakkında ne hissettin?” veya “Hiç hazırladın mı?” Eğer durumu önemsemiyor gibi görünüyorsa, “Ne hakkında endişelendiğimi bilmek ister misin?” diye kendi hissettiklerinizi anlatın. Burada büyüklerimiz için “sohbet ediyor” olmanın çok önemli bir kavram olduğunu unutmayın.
Hissettiğiniz aciliyete rağmen, aile büyüklerinize baskı yapmaktan kaçının. Çünkü bu durum, onlarda daha güçlü bir şekilde savunma durumu oluşturarak kızgın ve yanlış anlaşılmış hissetmelerine neden oluyor.
Aile büyüklerinize gerekli bilgiyi sunduktan ve endişelerinizi paylaştıktan sonra bile karantina durumunu önemsememeye devam ederse, kararlarına saygı duymak, müdahaleden kaçınmak ve ilişkiyi yıpratmamak gerekir.
Yazar: Psikolog Sadiye Akbulut