Hamilelik heyecan verici bir dönemdir. Yakında sevimli, minik bir insanın ebeveyni olacaksınız. Hamilelik sırasında duygular sizi hazırlıksız yakalayabilir. Bazı kadınlar değişen vücutlarına hayret ederken, bazıları her tekmede neşe duyarlar. Bazı kadınlar için ise hamilelik zordur. Şiddetli yorgunluk, ruh hali değişiklikleri ve sürekli endişe hissederler. Her geçen gün kaygınızın kontrolden çıktığını, işteki performansınızı ve evdeki ilişkilerinizi etkilediğini fark edebilirsiniz. Peki, hamilelikte kaygınızı nasıl yönetebilirsiniz?
Hamilelikte Kaygı Neden Olur?
Hamilelikte kaygı evrenseldir. Hamileliğin hormonal değişiklikleri, önceki kalp kırıcı düşükler ve uyku güçlükleri, anne adayları için kaygıya katkıda bulunabilir. Bir bebeğin arkadaşlarınızla veya aile üyelerinizle olan görüşme sıklığınızı nasıl etkileyeceği, çocuğunuzun sağlığı, doğum deneyimi veya ek bir aile üyesinin mali yükü konusunda endişelenebilirsiniz. Tüm bu endişeler tamamen normaldir. İnsanlar için belirli bir miktarda kaygı koruyucudur. İşimizi tamamlamak veya bir tehlikeden kaçmak için kendimizi başka türlü nasıl motive edebiliriz?
Hamilelikte kaygı bozukluklarının belirtileri nelerdir?
Bebeğinizin sağlığı konusunda endişelenmeniz normal olsa da bazı durumlarda bu endişe zayıflatıcı hale gelir ve daha fazla dikkat gerektirebilir. Örneğin; bebeğin sağlığıyla ilgili düşünceler saplantılı bir hal alabilir.
Endişeler hızlı kalp atışı, nefes almada zorluk veya panik atak gibi fiziksel belirtiler olarak da ortaya çıkabilir. Anksiyete günlük işleyişinize, ilişkilerinize veya iş performansınıza müdahale etmeye başladığında, kaygınız normal seviyenin üstüne çıkmaya başlamış olabilir.
Hamilelikte kaygı herhangi bir zamanda ortaya çıkabilir. Genelleştirilmiş kaygı bozukluğu oranları, hormonal değişikliklerden dolayı ilk trimesterde en yüksek görünmektedir.
Anksiyetenin en yaygın belirtileri arasında sürekli endişe, huzursuzluk, kas gerginliği, sinirlilik, korku hissi, konsantre olamama ve endişeler nedeniyle uykuya dalma güçlüğü yer alır. Bazı kadınlar ayrıca panik bozukluğu, obsesif-kompulsif bozukluk veya travma sonrası stres bozukluğu dahil olmak üzere diğer anksiyete bozukluklarının bir sonucu olarak semptomlar yaşarlar.
Hamilelikte Kaygı ile Nasıl Başa Çıkabilirsiniz?
Düzenli yürüyün. Genel olarak, hamilelik sırasında fiziksel aktivitede bulunmak güvenlidir. Bununla birlikte, erken doğum riski altındaysanız veya hamilelik komplikasyonlarınız varsa, önce doktorunuza danışın.
Kaliteli uyuyun. Yastık değişikliği ya da yatakta tek başınıza birkaç gece geçirmek gibi kaliteli bir uyku için neye ihtiyacınız olduğunu öğrenmenin tam zamanı.
Günlük tutun. Endişeleriniz hakkında yazmak, olası çözümler için beyin fırtınası yapmanıza yardımcı olabilir ve endişeleriniz üzerinde düşünmenize olanak tanır.
Gevşeyin. Sizin için işe yarayan gevşeme tekniklerini bulmak biraz deneme gerektirebilir, ancak faydaları bebek doğduktan sonra bile devam edecektir.
Düşünmek için zaman ayırın. Sürekli aynı şeyi düşünmek endişe oluşturabilir. O yüzden düşünmek için kendinize bir zaman dilimi oluşturun ve gün içerisinde aklınıza geldiğinde kendinize şunu söyleyin “Bu düşüncelere daha sonra geleceğim”.
Yazar: Psikiyatrist Stephanie Collier