Otizmli Çalışanlar ve İş Hayatı 

Otizmli yetişkinler, iş hayatında önemli zorluklarla karşılaşabilirler. Son araştırmalar, otizmli yetişkinlerin yüzde 20’sinin işsiz olduğunu göstermektedir.  

Bununla birlikte, şirketler, çeşitlilik içeren bir ekip oluşturmanın ve çeşitli bakış açısı katkıları için otizmli bireyleri kucaklamanın değerini giderek daha fazla anlıyor. Otizmli bireyleri aktif olarak işe alan ve destekleyen SAP ve Microsoft gibi şirketler artmaya başladı. Bu yaklaşımdaki şirketler, otizmli kişilerin doğal ilgi alanlarını ve yeteneklerini, pazarlanabilir becerilere dönüştürme olasılığını ortaya koyuyor. 

Otizmli yetişkinler iş hayatında hangi zorluklarla karşılaşıyor? 

Otizmli birçok yetişkin, hayatları boyunca işsizlik ve yetersiz istihdamla karşı karşıya kalabiliyor. Mülakatlarda işe alım yetkilisi ile göz teması kurma, cesur bir kişilik ortaya koyma veya bir bağ oluşturma ile mücadele edebilirler. Yeni bir işe girdikten sonra, otizmli bireyler bir iş yerinin görevleri, müşterileri veya ofis politikalarıyla ilgili sosyal dinamikleri yönetemeyip sonunda işlerini kaybedebiliyorlar. 

Otizmli yetişkinler için en iyi iş seçenekleri nelerdir? 

Otizmin ayırt edici özelliği tutkular ve takıntılardır. Bu özellikler işgücünde değerli becerilere dönüşebilirler. Kalıplara veya bulmacalara ilgi duyan kişiler, yazılım testi, kalite kontrol veya teknoloji sektöründeki diğer rollerde başarılı olabilirler. Otizm dostu şirketlerdeki diğer pozisyonlar arasında depo operasyonları, üretim hatları, veri girişi ve muhasebe yer alıyor. Otizmli bireyler, doğal ilgi ve yeteneklerinin iş piyasasındaki belirli pozisyonların ihtiyaçlarıyla nasıl örtüştüğünü keşfedebilirler. 

Otizmli çalışanları işe almanın şirketlere faydaları nelerdir? 

Otizm giderek daha yaygın hale geldikçe, şirketlerin otizmli çalışanların hangi işleri benzersiz yapabildiklerini ve hangi işlere uygun olduklarını belirleyerek destek verebilirler. Otizmli bireylerin güvenilir ve çalışkan olabileceklerini kabul ederek değişime başlayabilirler.  Otizmli yetişkinlerin ekibe dahil edilmesi, bir şirketin kültür olarak “yetenek merkezli” bir yaklaşım benimsemesine büyük katkısı olur.  

Otizmli bireyler işverenlerine otizmi olduğunu söylemeli mi? 

Bir kişinin teşhisini işverenine veya hayatındaki herhangi bir kişiye söyleme kararı kişisel bir tercihtir. Bu konuşmayı ne zaman ve nasıl yapmak istediğini seçmek kişiye özeldir.  

Kararı görüştüğü bir uzmana veya sevdiği birine önceden paylaşması değerlidir. İşyerinde kendisine kolaylık sağlanması adına, bir insan kaynakları temsilcisiyle görüşmek isterse, ihtiyaçlarını net şekilde anlatması çok önemlidir.  

Şirketler otizmli çalışanlarını nasıl destekleyebilir? 

1.Çalışanlara karşı net olmak otizm dostu bir iş yeri oluşturmanın anahtarıdır.  

2.Yöneticiler, otizmli çalışanlarına net yönergeler ve son teslim tarihleri verebilirler.  

3.Yöneticiler ve ekip liderleri, otizmli çalışanlara verilen yönergelerin yerine getirilmesini engelleyen tüm unsurları, onları etkilemeden kaldırılmasına yardımcı olabilirler.  

4.Açık, dürüst, yaratıcı ve farklı düşünme biçimlerine değer verebilirler.  

5.Ofis gürültülüyse çalışmak için sessiz bir yer sağlayabilir ve otizmin duyusal semptomlarını gidermek için ışıkların titrememesini sağlayabilirler. 

6.Geleneksel görüşme süreci yerine yetenek testleri ile beceriye dayalı bir mülakat gerçekleştirebilirler. Böylece şirketler, otizmli bireyleri yeteneklerini sergileyebilecekleri çalışanlara dönüşebilecek bir alan oluşturmuş olurlar.  

Yazar: Psikolog Sadiye Akbulut Kılınç 

Kaynak: www.psychologytoday.com 

Yola Çıkış Sebebimiz

Nerede, hangi vardiyada, kiminle ve ne işte çalışırsa çalışsın, konuşmaya ihtiyacı olduğu an yanında olmak.