Psikolojik Güvenlik: İş Yerinin Temeli 

Bir toplantıda başkalarının fikirlerini paylaşmasını dinlerken kendimizi nasıl hissettiğimizi çoğu zaman unuturuz. İş ortamında düşüncelerimizi paylaşmaktan çekindiğimiz anlar, psikolojik güvenliğin eksik olduğu durumları yansıtır. Peki, psikolojik güvenlik nedir? 

Psikolojik güvenlik, aşağılanma, suçlanma veya alay edilme korkusu olmaksızın belirsizliklerinizi ifade edebileceğiniz bir ortamı tanımlar. İş yerinde psikolojik güvenlik, yardım istemekten veya zor konular üzerinde konuşmaktan çekinmemeniz anlamına gelir. Güvenli bir çalışma ortamında, kendinizi rahat hisseder ve elinizden gelenin en iyisini yaparsınız. 

Psikolojik Güvenliğin İş Yerindeki Önemi Nedir? 

Araştırmalar, psikolojik güvenliğin iş yerleri, ekipler ve topluluklar için önemli bir unsur olduğunu göstermektedir. Bir iş yerinde başarıyı yakalamak için, psikolojik güvenlikli işyeri olması şarttır.  

Psikolojik Güvenlikli İşyeri Ortamı Kimin Sorumluluğudur? 

Psikolojik olarak güvenli bir çalışma ortamı oluşturmak organizasyonda yer alan herkesin sorumluluğudur. 

Psikolojik güvenlik kolektif bir deneyimdir. Yöneticilerin sergiledikleri davranışlar tüm ekibe örnek olmaktadır ve psikolojik güvenlikli işyeri için çok önemlidir. Ancak psikolojik güvenlikli işyeri oluşturmak tüm çalışanların sorumluluğundadır, sadece yöneticilerin değil.  

Güvenli olmayan bir iş topluluğunu incelediğimizde, genelde çalışanların dedikodu yaptığını, farklı fikirlere saygı duyulmadığını, paylaşılması gereken bilgilerin saklandığını, bir problem oluştuğunda çalışanların birbirini suçladığını, hatta bazılarının zorbalık yaptığını görürüz. Bu tür bir çalışma ortamında, kimsenin fikirlerini paylaşacak kadar kendini güvende hissetmediği veya yardım isteyemeyeceği oldukça açıktır.  

Psikolojik Güvenliği Artırmak İçin İpuçları 

1. Başarısızlıktan Korkmayın: Hatalarınızı ve başarısızlıklarınızı paylaşın, bunları da başarılarınız kadar kutlayın. 

2. Çeşitliliği Teşvik Edin: Farklı görüşlerin ifade edilmesine açık olun. “Şimdi bunu sorarsam hakkımda ne düşünürler” diye size durduran düşünceleriniz olabilir. Eğer böyle düşündüren bir sorunuz varsa sormaktan çekinmeyin. 

3. Dinleme Becerilerinizi Geliştirin: Başkalarına dikkatlice dinleyin, onların sözünü kesmeyin. Sizinle paylaşılan düşüncelere ilgi gösterin. 

4. Açık İletişim Sağlayın: Sorunları arka planda konuşmak yerine ilgili kişilerle yapıcı bir şekilde görüşün. 

İşyerinizde psikolojik güvenliği artırmak için Sento’dan profesyonel destek alabilirsiniz. Böylece herkesin “kendisi” olabileceği bir işyeri ortamını birlikte oluşturabiliriz. 

İşyerinizin psikolojik güvenliğini artırmak için Psikolojik Güvenlikli İşyeri söyleşisi organize edin. Psikolojik güvenlik ölçeği ile hem işyerinizin hem de yöneticilerinizin ne kadar Psikolojik Güvenlikli olduğunu öğrenebilirsiniz. Kurumsal psikolojik danışmanlık ile ilgili desteğe ihtiyacınız varsa bugün Sento ile iletişime geçin.

Yola Çıkış Sebebimiz

Nerede, hangi vardiyada, kiminle ve ne işte çalışırsa çalışsın, konuşmaya ihtiyacı olduğu an yanında olmak.