Her yeni yılda büyülü bir şey vardır. Her yıl Ocak ayının 1’inde önümüzde yepyeni bir yıl bizi karşılıyor ve bu bize “yeniden başlamak” gibi hissettiriyor.
Şimdiden herkes yeni yıl kararlarını almış, bu yeni yılda her şeyi önceki yıllardan daha iyi yapmayı planlıyor. Sigarayı bırakacağına, kilo vereceğine, sonunda evini yenilemeye başlayacağına, ailesini daha sık ziyaret edeceğine söz verenler var. Önceki yıllar yılbaşında kendimize koyduğumuz tüm hedeflere ulaşamadığımızı fark ediyoruz. Kendimize bu yeni yıl hedeflerini koyarken, çok samimi olmamıza rağmen, ertesi yıl boyunca başarılı bir şekilde hayata geçiremiyoruz.
Yılın herhangi bir zamanında hedef belirleme fikri çok güzel. Ancak çoğu zaman Yeni Yıl hedefleri uygulamada zorlanılan kararlar olur. Geçmiş yıllarda yapılan bir anket, insanların %80’inin Şubat ayına kadar kararlarından vazgeçtiğini ortaya çıkardı.
Yeni Yıl Hedeflerini Uygulayamamanın 5 Nedeni
1- Yeni Yıl kararlarının çok fazla olması. Örneğin aynı anda hem sigarayı bırakmak hem de kilo vermek oldukça zor olacaktır. İnsanlar genellikle tek bir hedef yerine, bir liste hazırlıyorlar.
2- Hedefinizin size uyumlu olmaması. Başkaları tarafından size yüklenen nedenlerle değil, kendi içinizdeki nedenlerle hedef için çabalamalısınız. Partneriniz sigarayı bırakmanızı istiyorsa, siz bunu gerçekten istemiyorsanız, bunu gerçekleştirmek daha zor olacaktır. İnsanlar genellikle başkaları tarafından kendilerine konulan hedefler için çabaladıklarını fark etmezler.
3- Hedeflerin zorluklarını hafife almak. Hedeflerimize ulaşmak için ne kadar çaba harcamamız gerektiğini genellikle fark etmeyiz. Kötü bir alışkanlıktan kurtulmak oldukça fazla çaba gerektirir.
4- Hedeflerin net şekilde formüle edilmemesi. Yeni Yıl kararımız örneğin kilo vermekse, genellikle bunu ne zaman ve nasıl yapacağımızı belirtmeyiz. Kilo vermeye başlayacağımız tarihi belirtmezsek, kendimizi fazla yemekten alıkoymamız için hiçbir neden olmaz. Net planlar formüle ettiğimizde, tüm zahmetli şeyleri “yarın” a ertelemeyi bırakmış oluruz.
5- Başarısız olunca kendimizi cezalandırmak. Planınızdaki bir ayrıntıyı uygulamadaki başarısızlığa verilen iyi bilinen bir tepki, onu hiç yapamayacağınızı düşünmektir. Bir kurabiye yiyerek diyetinizi bozarsanız, haftanın geri kalanında diyete sadık kalmanın muhtemelen size pek zararı olmaz. Ancak bir kurabiye yediğinizde ve kendinize iradesiz olduğunuzu ve hayatınızda asla kilo vermeyi başaramayacağınızı söylerseniz, işler ters gidecektir. Sizi o kadar kötü hissettirecek ki, diyete hiç devam etmeyebilir ya da bir tepki olarak tüm kurabiye paketini yiyebilirsiniz.