Kendinizi sık sık olumsuz düşünce ve duygular içerisinde buluyor musunuz? Evet dediyseniz, hayatınıza olumlama pratiğini getirmenin zamanı geldi.
Pozitif Olumlama Nedir?
Pozitif olumlama, kendimize, çevremize ve olaylara bakış açımızı pozitif yönde değiştirmeyi hedefleyen ve tekrar eden telkinlerdir. Temelde olumlu yönde bir dürtüdür. Olumlama cümlelerini ilk kez görüyorsanız, bu size biraz garip gelebilir. Ancak beyniniz ve yaşamınızda olumlu bir etkisi vardır.
Olumlamalar Nasıl Çalışır?
Zihnimiz bakış açımız üzerinde önemli bir rol oynar. Bu nedenle günlük olarak konuşarak, yazarak veya düşünerek olumlama yaparız. Zihnimizi daha olumlu bir yöne doğru geliştirmek için olumsuz düşüncelere meydan okuyabiliriz. Bu sadece olumsuz düşüncelerden kurtulmamıza yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda bizi motive eder ve özgüvenimizi destekler.
Social Cognitive and Affective dergisinde yayınlanan bir araştırma, düzenli olarak olumlamalar yaptığımızda beynimizde neler olduğunu gösteriyor. Araştırmacılar, olumlama uygulamasının beyindeki ödül merkezlerini aktive ettiğini buldular. Bu merkezler, en sevdiğiniz yemeği yemek veya bir ödül kazanmak gibi diğer zevkli deneyimlere yanıt veren aynı ödül merkezleridir.
Kendini onaylama uygulamasına nasıl başlanır?
Bir gün oturup hayatınız hakkında olumlu ve güzel şeyler hakkında düşünmeye ve konuşmaya başlamanın kolay olmadığını biliyoruz. Pratiğe ihtiyacımız var. Ama nasıl? Sizi pozitif yapan ve işinize yarayan içerikleri üretmek çok önemli. Kendinizi onaylama pratiği yaparak, günü tüm iyi şeyleri hatırlayarak bitirerek, doğru ve olumlu zihniyetin oluşturulmasına yardımcı olabilirsiniz. Sizi ayakta tutan gücü bulmak için geçmişe gitmek, kendinizi doğrulama konusunda size daha fazla yardımcı olacaktır. Bu şeyler, kişisel ve uyarlanabilir onaylamaları bulmanızı sağlar.
Doğru Olumlama Örnekleri
1. Her şey için her zaman zamanım var.
2. Kendime zaman yaratıyorum.
3. Ben sağlıklıyım.
4. Yaşadığım tüm güzellikler için şükrediyor ve teşekkür ediyorum.
5. Kendimi olduğum gibi seviyor ve onaylıyorum.
Yazar: Psk. Berfin Gurbet MUTLU