Bekar Anne Olmak

Neden Bekar Annelik?

Bazı kadınlar bir ilişkiyle başlar, ancak çocukları olduğunda, çocuklarını olumsuz evliliğin etkilerinden korumayı seçebilirler. Gittikçe daha fazla sayıda kadın, şartları veya tercihleri nedeniyle, eşi olmadan ebeveynlik yapmayı seçiyor.  Sürekli artan boşanma oranıyla, daha fazla aile tek ebeveynli aileler haline geliyor. 

Bekar anne olmayı seçen kadınların kendilerini hazırlamaları gereken ilk durum: “Günlük işlerde ve günlük kararlarda, kendilerine yardımcı olacak bir eşe sahip olmamak” oluyor. 

Ailelerinin ve arkadaşlarının desteğini her zaman hissetseler de günün sonunda nihai kararı alıp çocuğun bütün sorumluluğunu üstlenerek  hareket ediyorlar. Bu yüzden bu hassas sürece psikolojik, ekonomik ve fiziksel olarak hazırlıklı olmaları gerekiyor.

Bekar Annelerin Yaşadığı Zorluklar Nelerdir?   

Bekar annelerin tek başına çocuk yetiştirirken karşılaştıkları bazı yaygın zorluklar vardır. “Bekar Ebeveynlerin Öznel İyi Oluşu ve Yaşamından Memnuniyeti” üzerine yapılan araştırmada bekar annelerin en sık bildirdikleri zorlukların şunlar olduğu ortaya çıktı; 

  1. Çocuğu tek başına büyütmek 
  2. Çocuğun eğitimini sağlamak 
  3. Çocuğu disipline etmek 
  4. Yalnız hissetmek 
  5. Finansal stres  
  6. Diğer ebeveynlerle sorunlar  
  7. Kendilerine ayıracak zamanın kısıtlı olması 

Geleneksel bakış açısı, çocukların her iki ebeveyne de ihtiyaçları olduğunu söyler. Bununla birlikte, pek çok uyumlu çocuk, tek ebeveynli ailelerden gelmektedir ve iki ebeveyne sahip olmak, bir çocuğun iyi ya da uyumlu olacağının garantisi değildir.  

Sık sık kavga eden, engelleyici olan ve çocuğun ihtiyaçlarından çok, eşleriyle olan mutsuzluklarıyla ilgilenen iki ebeveyn, kesinlikle bekar ebeveynden daha iyi değildir. 

Çocuklar için, destekleyici, sevgi dolu ve disiplini uygun şekilde sağlayan ebeveyne sahip olmak önemlidir. Bekar anneler de her ebeveyn gibi sahip olduklarıyla en iyisini yapmayı hedefleyerek çocuğunun duygusal olarak ihtiyaçlarını bütünüyle sağlamayı amaçlar.  

Ancak hiçbir ebeveyn mükemmel olamaz. 

Tek olan ebeveynin çocuğuyla bağlantı kurması önemlidir, böylece çocuk herhangi bir sorun olduğunda ebeveyne yaklaşabilir ve ebeveyn çocuğun mutlu olmadığını gösterecek herhangi bir duygusal veya davranışsal değişikliğin farkında olur. 

Çocuklar sevildiğini, onaylandığını, değer gördüğünü ve saygı duyulduğunu hissederse, duygusal olarak istikrarlı olur.

Bekar Annelere Çevresi Nasıl Destek Olabilir? 

Bekar anne için güvenilir bir destek sistemi şarttır. Çocuğunun gelişimsel kilometre taşlarının heyecanını ve çocuğu için duyduğu endişeleri, kendisini ve çocuğunu koşulsuz sevenlerle paylaşmaya ihtiyaç duyar ve bu noktada yakınları ile iletişime geçer.

Bekar anneler de, herkes gibi, ebeveyn olmanın stresini ve sevincini dile getirebileceği, acil durumlarda ya da günlük süreçlerde destek alabileceği, kendisini dinleyecek, tavsiyede bulunacak, bir fincan kahve ile sohbet edeceği bir yakınına ihtiyaç duyar.  Çocuğunu güvenerek emanet edebileceği ve birlikte güvenle vakit geçirebileceği yakınların varlığı büyük bir destektir.

Bekar Annelerin Romantik İlişkileri  

Bekar bir anne yeniden duygusal bir ilişki içerisinde olmak istediğinde, çocuğunun hayatının öncelikle Annesi ile ilişkisinden ibaret olduğunu unutmaması gerekir. 

Çocuğun dünyasına başka biri girdiğinde, tıpkı yeni bir kardeş geldiğinde olduğu gibi, kıskançlık ve güvensizliğe neden olabilir. 

Bekar annenin bu durumu anlayışla ve sabırla karşılaması gerekir. Bekar anne, romantik ilişki kurduğu yeni kişiyle rahat olmalı ve çocuğunu yeni partneriyle tanıştırmadan önce bunun uzun ömürlü olabileceği konusunda kendini güvende hissetmelidir.  

Çocuğun alması gereken mesaj şudur: Anne yeni bir partneri sevdiğinde, bu durum onun çocuğa olan sevgisinden bir şey eksiltmez. 

Çocuğun Bekar Anneye Boşanma İle İlgili Soruları

Çocuklar genellikle okula gitme yaşlarında babalarının evdeki yokluğu hakkında sorular sormaya başlar. Bu sorulara dürüst ve yaşına uygun cevaplar verilmelidir. Bu süreç, uzman bir çocuk psikoloğu gözetiminde, bir uzmandan danışmanlık alarak da sürdürülebilir.

Çocuklar özel bilgilerden, ayrılığın gerçek detaylarından veya ayrılığa yol açan olaylardan korunmalıdır. Anne, çocuğun babasıyla ilgili duygularının, çocuğa verdiği bilgiler yüzünden gölge düşürmesine izin vermemelidir.  

Babanın yokluğundan dolayı çocuğa herhangi bir sorumluluk duygusu yüklememek gerekir. Annenin bekar ebeveyn olma kararının arkasındaki gerekçeyi açıklaması yararlı olacaktır. 

Örnek vermek gerekirse: “Babanla ben birbirimize değer verdik ama birbirimiz için iyi olmadığımızı ve birlikte yaşayamayacağımızı anladık. Ayrı yaşamaya karar verdik.” 

Bunun, babanın yokluğunun sebebine uyacak şekilde uyarlanması gerekebilir (Hapis, ölüm, savaş, göç gibi özel durumlar hariç).  

Tüm açıklamalara, annenin çocuğu koşulsuz sevdiği ve bunu değiştirecek hiçbir şeyin olamayacağı hatırlatılmalıdır. Annelerin çocuklarının sorularına karşı sabırlı olmaları önemlidir. Çocuklar kavram-anlam kazanmadan ve durumu anlamadan önce benzer soruları defalarca sorabilirler.  

Bekar Annelerin Çocuklarında Erkek Figürü

Pek çok kişi, bekar anneler tarafından yetiştirilen çocukların etrafta erkek rol modellere sahip olmasının ne kadar önemli olduğunu merak ediyor. Özellikle ergenlik çağına yaklaşan çocukların erkek rol modellerinin olması önemlidir. Çocukların dengeli şekilde farklı cinsiyetler hakkında bilgi alması faydalıdır. 

Örneğin, bekar bir anne spordan hoşlanmayabilir, ancak oğlu hevesli bir sporcu olabilir. Bu durumda spor maçlarına katılmak ve ona sportmenlik konusunda rehberlik etmesi için bir erkek destek figüründen destek alınabilir. 

Genç erkeklerin annelerine sormaktan çekindikleri ama amcalarına veya dedelerine sormaktan çekinmedikleri soruları olabilir. Bekar anne, oğlunun çevresinden güvenilir bir erkek arkadaşı ile arasında olumlu bir ilişki geliştirmesini teşvik etmelidir.

Bekar Anne ile Babanın Çocuk Üzerindeki Rolü 

Anne ve baba arasındaki ilişkinin, çocuğa zarar vermeden, hassas bir şekilde dengelenmesi gerekir. Buradaki temel unsur, her iki ebeveynin de çocuğun ihtiyaç ve çıkarlarını ön planda tutması gerektiğidir. Bu da, çocuğu bir tarafa çekmemek, tercihe zorlamamak ve çocuğa diğer ebeveyn hakkında kötü konuşmamak anlamına gelir. Çocuk taraf tutmak zorunda kalmamalıdır.  

Yatılı kalma programı, ziyaret planı, tatil düzenlemesi, özel günlerin ele alınması, geniş aile ile iletişim ve nafaka ödemesi konularında ebeveynler arasında çocuğu olumsuz etkilemeyecek şekilde bir anlaşma yapılması gerekir. 

Ebeveynlerin iletişim kurmak için hangi araçları kullanacağı (doğrudan telefon, sadece mesaj, e-posta yoluyla veya dolaylı bir aracı aracılığıyla) ve hangi ebeveynin hangi durumlarda karar verme yetkisine sahip olacağı konusunda net kararlar alınması gerekir. Bir psikolog ve avukat yardımıyla bir ebeveynlik planı oluşturulabilir. 

Tüm bu süreçte sadece velayeti alan ebeveyn değil, her iki ebeveyn de diğer ebeveyne karşı adil olmak ve çocuğun çıkarlarını sürekli olarak gözetmek için çaba sarf etmelidir. 

Yazar: Psikolog Sadiye Akbulut Kılınç 

Yola Çıkış Sebebimiz

Nerede, hangi vardiyada, kiminle ve ne işte çalışırsa çalışsın, konuşmaya ihtiyacı olduğu an yanında olmak.