Duygusal Yeme Nedir?

Duygusal yeme davranışı, ”duygusal açlık” olarak da bilinir, genellikle stres, endişe, korku, can sıkıntısı, üzüntü, yalnızlık veya yetersizlik duygularının hissedilmesinin sonucu olarak meydana gelir

Atak anındayken, açlığımızı bastırmak için değil, kendi duygusal boşluklarımızı doldurmak için yiyecekleri kullanırız. Oysa duygusal doygunluk arayışı ve beklentisiyle yediğimiz yiyecekler karşılaştığımız sorunları çözmeyeceği gibi, yoğun yeme atakları sonucunda sadece psikolojik olarak değil fiziksel olarak kilo problemleri, şeker hastalıkları gibi rahatsızlıklar da yaşayabiliriz.

Duygusal yeme, bugünlerde yaşadığınız sorunların sonucu olmayabilir. Geçmişte yaşadığınız aile sorunları veya ilişkinizdeki sorunların sonucu olarak da yeme bozukluğu yaşıyor olabilirsiniz.

Bu noktada, duygusal ve fiziksel ihtiyacımız olan yeme duygularını birbirinden ayırmak önem kazanıyor. 

Peki, fiziksel yeme ile duygusal yemeyi nasıl birbirinden ayırırız?

Duygusal yeme isteği aniden gelir ve yemek yeme isteğini acil olarak hissedersiniz. Fiziksel olarak yemek yeme isteği ise yavaş gelir ve anlık bir açlık hissetmezsiniz.

Duygusal yemek yemede belirli yiyecekleri arzularsanız. Bunlar abur cubur, pizza veya hamburger gibi çabuk tüketilen yiyecekler, atıştırmalıklar olabilir. Ama fiziksel olarak ortaya çıkan yemek yeme isteğinde sebzeleri tercih edebilirsiniz. Belli bir yiyecek aramazsınız, ihtiyacınız kadar tüketirsiniz.

Duygusal yemek yeme anında, farkına varmadan ya da sırf yemiş olmak için bile yiyeceklere sarılabilirsiniz. Fiziksel olarak acıktığınızda, yiyeceğiniz besinlerin farkında olursunuz.

Duygusal yemek yeme isteğinde karnınız tok olsa bile hep daha fazlasını istemeye devam edersiniz. Fiziksel olarak yemek yeme durumunda ise kendinizi sürekli yemek yemeye vermezsiniz, doyduğunuzda masadan kalkarsınız.

Duygusal yemek yeme durumunda iştahınız sürekli açıktır ancak yemek yedikten sonra suçluluk hissedersiniz. Fiziksel olarak acıktığınızda yemek yedikten sonra tatmin olmuş hissedersiniz.

Duygusal yemeyi nasıl kontrol altına alabiliriz?

Yemek yemeden önce, gerçekten acıktığınız için mi, yoksa duygusal bir boşluk hissiyle mi yemeğe yöneldiğinizi anlamaya çalışın

Sıkıldığınız zaman sosyalleşmeye ya da hobilerinizle ilgilenmeye çalışın. Bu şekilde yiyeceklere yönelmenizi engelleyebilirsiniz.

Kendinizi stresli ya da endişeli hissediyorsanız sporla ilgilenebilirsiniz. Ya da duygularınızı kontrol altına alıncaya kadar müzik dinleyerek kendinizi rahatlatabilirsiniz.

Yaşadığınız olayları ve sonucunda yediğiniz yiyecekleri not alın.  Karşılaştığınız olaylar ve sonucunda hissettiğiniz duygular karşısında nasıl hareket ettiğinizi gözlemleyin ve seçimlerinizi gözden geçirin.

Duygusal yeme sorununuz varsa psikologlardan, beslenme uzmanları ve diyetisyenlerden yardım alabilir, bu sayede yemek yeme alışkanlığınızı kontrol altına alabilirsiniz.

Yola Çıkış Sebebimiz

Nerede, hangi vardiyada, kiminle ve ne işte çalışırsa çalışsın, konuşmaya ihtiyacı olduğu an yanında olmak.