İç sesiniz dost canlısı mı, sakin mi, cesaretlendirici mi yoksa eleştirel ve zorba mı? Herkes buna farklı perspektifte yanıt verebilir ancak bilmeniz gereken bir nokta var: İç sesimizi yönetmek mümkün. Şimdi derin bir nefes alalım 🙂
İç sesin kontrol edilmesi, sadece bireysel sağlığımız ve mutluluğumuz için değil, kurumsal wellbeing ve kurumsal mutluluk için de önem taşır.
Öz Şefkat Nedir?
Öz şefkat, temel ihtiyaçlarımızın neler olduğunu fark etmektir. Kendimize karşı şefkat beslediğimizde, duygusal ihtiyaçlarımızı, acımızı, bizi kaygılandıran durumu, öfkemizin sebebini daha iyi anlarız. Kendimize karşı nazik, anlayışlı ve destekleyici bir tutum geliştirdiğimizde, zor zamanlarda veya başarısızlık durumlarında kendimizi daha güçlü hissederiz, duygusal dayanıklılığımız artar.
“İç sesinizin sadece “ne” söylediği değil, “nasıl” söylediği de önemlidir. Kendinize nezaketle konuşmak, güvende hissetmenize ve kendinize sözlü bir kucaklama yapmanıza yardımcı olur.”
Kendinize Nasıl Şefkat Gösterebilirsiniz?
1.Hedefinizi anlayın.
Öz şefkat, en sevdiğiniz çikolataları yemek veya köpüklü bir banyo yapmak demek değildir. Öz şefkat, kendinizi daha iyi hissetmenin geçici yollarını bulmak yerine, acının kaynağı ile yüzleşmeye hazır olmaktır. Bunu, bir doktor bakış açısıyla tespit edebiliriz: “Bu acı neyle ilgili, neden bunu hissediyorum? Ve şu anda benim için en faydalı şey ne olurdu?'”
2.Eleştirel beyninizi kabul edin.
Öz şefkat öz eleştiriyle bir takas gibidir. Bazı insanlar için denge o kadar bozulmuştur ki eleştirel iç sesleri, dünyada kim olduklarını ve nasıl olduklarını yönetir.
İnsanın zaman zaman kendi kendine olumsuz konuşma yapması, kendisi ile ilgili düzeltilmesi gereken bir “yanlış”ın kanıtı değildir. Bu insan olmanın özelliklerinden biridir. Çünkü karmaşık bilişsel sistemimiz, “Keşke…” ile başlayan olumsuz düşünceler üzerinde durmaya daha eğilimlidir.
3.Duygularınıza odaklanın.
Çoğumuz rahatsız edici duygulardan kaçınmada ustayızdır. Öz şefkate doğru atılacak ilk adım, iç dünyamızın farkına varmaktır. Örneğin, öfke veya utanç duygularını neyin tetiklediği, bunlara içgüdüsel olarak nasıl tepki verdiğimiz, iç sesimizin ses tonu..
Öz şefkat geliştirmek, kendinizi görebilmeniz için içgörü geliştirmektir. Güvende hissetme yeteneği için zihninizde şefkatli bir mercek oluşturmaktır.
4.Zihninizi vücudunuzla destekleyin.
Nefes egzersizi, gevşeme egzersizi veya farkındalık egzersizleri otonom sinir sistemi üzerindeki etkisiyle stres ve kaygıyı hafifletiyor. Minik bir egzersiz önerisi; Omuzlarınız ve sırtınız dik ve göğsünüz öne doğru iken, nefesi yavaşlatın ve 1 dakikada yaklaşık beş derin nefes alın. Önemli olan bu süreçte nefesin akıcılığını korumaktır: aynı saniyede nefes alın, aynı saniyede geri verin.
5.İç sesinizi canlandırın.
Öz eleştiri benliğin iki yönü arasında bir diyalogdur. Bir yanınız saldırgan, öfkeli ve düşmanca iken bunun tersi üzgün ve incinmiş hisseden başka bir yanınız var.
Bunu bir ilişki olarak canlandırdığınızda, bunun dışına çıkıp bu iç çatışmayla farklı bir şekilde ilişki kurabilirsiniz. İşyeri Psikoloğu seanslarında, danışanlar bu benlik yönlerini, kişiselleştirerek ayırt edebilirler.
İç diyaloğunuzu sokaktaki iki yabancının diyaloğu gibi hayal edin. Bunu dışarıda bir göz olarak hayal ettiğinizde, öz eleştirilerinizi daha net görebilirsiniz.
6.Kendinize bir arkadaşınıza davrandığınız gibi davranın.
Kendinizi onaylayın, kabul edin, kendinize güven verin. En yakın arkadaşınız aynı durumda olsa nasıl destek olurdunuz, ona neler söylerdiniz?
“O kadar da kötü değil”
“Geçecek”
“Olumlu tarafından bak”
İncindiğinizde bunları kendinize ne kadar söylediğinizi düşünün, kendinizi yakın arkadaşınızı destekler gibi destekleyin.
7.İç sesinizin tonuna dikkat edin.
İç sesinizin sadece “ne” söylediği değil, “nasıl” söylediği de önemlidir. Kendinize nezaketle konuşmak, güvende hissetmenize ve kendinize sözlü bir kucaklama yapmanıza yardımcı olur. Ayrıca aynada kendinize bakarken dostça bir yüz ifadesi kullanmak, nasıl hissettiğinizi yansıtmasa bile, benzer şekilde zihninizi etkileyebilir.
8.Yeni bir iç ses geliştirin.
İçinizdeki eleştirel sesin susmasını beklemek gerçekçi bir beklenti değildir. Ancak iç sesler yeniden çerçevelenebilir. Eleştirel sese karşı gelecek başka bir ses geliştirebilir, yeni bir iç diyalog oluşturabilirsiniz. İç sesinizi sizi koruyan, sizi önemseyen bir arkadaşınızı, terapistinizi veya bir aile üyenizi hayal ederek başlayabilirsiniz.
Eleştirel iç sesiniz konuşmaya başladığında, kendinizi savunmasız hissettiğinizin veya bakıma ihtiyacınız olduğunun bir işareti olarak görün. İç sesinizin işlevini bu şekilde değiştirerek kendi yararınıza kullanabilirsiniz.
Kendimize Şefkat Göstermek Neden Zor?
Kendimize şefkat göstermek kendimizle ilgili olduğu kadar diğer insanlarla olan ilişkilerimizle de bağlantılıdır. Örneğin, iş yerimizdeki ekip arkadaşlarımız ya da yöneticilerimiz tarafından desteklendiğimizde ve güvende hissettirildiğimizde, bunu kendimize yansıtma konusunda daha başarılı oluruz. Yalnızca etrafımızın bize şefkat göstermesi ile kalmayıp aynı zamanda bu şefkati çevremizden almaya da açık olduğumuzda “şefkatli bir zihniyete sahip olmak daha kolay olacaktır.
Öz şefkati beslemenin zorluğu, modern iş yaşamın büyük bir kısmının rekabete dayalı olmasıdır. İş hayatındaki rekabet tehdit sistemimizi tetikleyerek ilkel beyinlerimizdeki en kötü iç sesi ortaya çıkarır. Öz eleştirinin altında yatan şey, yeterince iyi olmama, reddedilme, değersizleştirilme veya istenmeyen biri olarak görülme korkusudur. Ancak doğduğumuz günden itibaren bizi sürekli izleyen, değerlendiren, derecelendiren ve sıralayan bir sistemde yaşıyoruz. Kimse bize çocukken bu acı duygular ile nasıl başa çıkacağımızı öğretmiyor. En zor kısım kendinize bunu yapma iznini vermek ve kendinizle barışık olmayı hak ettiğinizi kabul etmek. Hayat yolculuğunuzda sizi eleştiren kişiyi mi yoksa şefkatli arkadaşınızı mı yanınıza almak istersiniz?
Kendinize şefkat gösterme konusunda Sento İşyeri Psikoloğu hizmetinden ücretsiz destek alabilirsiniz. Sento İşyeri Psikoloğu hizmeti hakkında daha fazla bilgi almak için 0850 480 87 80 telefon numarasından bize ulaşabilir ya da Hızlı Teklif Talebi oluşturabilirsiniz.