Koronavirüs sonrası yaşayacağınız psikoloji iş yerinde çalışma yeteneğinizi olumsuz etkileyebilir. İçinde olduğunuz psikoloji, konsantre olamama, iş takibi yapamama veya etkili iletişim kuramama gibi iş performansınızı direk ilgilendiren verimlilikte düşmeye sebep olabilir.
Peki, koronavirüs sonrası psikolojiniz iş performansınıza nasıl olumsuz etki eder?
Ofisteki çalışma alanınızda aşina olduğunuz seslere, masanızın baktığı yere veya gelen kokular gibi çevresel uyaranlara tepki gösterme.
Masanızın yanındaki yazıcının sesinden rahatsız olma ve dikkatinizin dağılmasına sebep olması, her zaman gelen yemek kokularının sizi rahatsız etmesi gibi aslında alışık olduğunuz çevresel uyaranların dikkatinizi çekmesi ve işlerinizi sürdürmekte zorlanabilirsiniz.
Konsantre olamama. Huzursuz hissettiğiniz zaman daha kısa bir dikkat süresine sahip olabilirsiniz. Dikkatiniz kolayca dağılır veya sözlü talimatları hatırlamakta zorlanabilirsiniz.
Dayanıklılık eksikliği. Bir süre evden çalıştıktan sonra tam gün çalışmak için yeterli enerjiniz olmayabilir.
Zaman baskılarını ve çoklu görevleri yürütmede zorluk. Projeleri yönetme, öncelikleri belirleme veya son teslim tarihlerini takip etme konusunda sorun yaşayabilirsiniz.
Başkalarıyla etkileşimde zorluk. Koronavirüs sonrası psikolojik olarak kendinizi izole etmeye devam etmek isteyebilirsiniz. İş arkadaşlarınızla vakit geçirmede sıkıntı yaşayabilirsiniz.
Olumsuz geri bildirimlerde aşırı hassasiyet. Yapıcı eleştiriyi anlamakta ve yorumlamakta zorlanabilir, savunma yapabilirsiniz. İyileştirmek için ya da değiştirmek için harcanan zamanın değersiz olduğuna inanabilirsiniz.
Değişime cevap verme güçlüğü. Koronavirüs salgını ile beraber yeni kurallar, iş görevleri veya düzenlemeler gibi iş yerinde beklenmedik değişiklikler sizin için alışılmadık derecede stresli olabilir.
Koronavirüs sonrası Liderler Çalışanlarını Nasıl Destekleyebilirler?
Koronavirüs salgını sonrası içinde bulunulan psikoloji hem çalışanlar hem de yöneticiler için kesinlikle zorlu olacaktır. Bu nedenle işverenlerin çalışanları psikolojik olarak desteklemesi, çalışanlarının psikolojilerine yatırım yapması gerekir. Çalışanlar için işverenleri tarafından psikolojik destek verildiğini görmek teşvik edicidir. İşverenler psikolojik danışmanlık veren profesyoneller ile iş birliği içerisine girerek çalışanların ruh sağlıklarına yatırım yapabilirler.
Yazar: Psikolog Sadiye AKBULUT