Otizmli adaylarla yapılan mülakatlar

Otizmli Adaylar ile Görüşme Teknikleri

Çeşitlilik ve kapsayıcılığı sıklıkla konuştuğumuz bu günlerde; samimiyetleri, tutkuları ve problem çözme yetenekleriyle tanıdığımız Otizmli bireyler ile gerçekleştirilen iş mülakatlarına yakından bakmaya ne dersiniz?

Otizmli adaylar ile görüşme teknikleri, işverenler için nöroçeşitlilik bağlamında önemli bir yere sahiptir. Bu mülakatlar, nöroçeşitliliğin iş gücüne getirdiği zenginlikleri ve farklı bakış açılarını değerlendirmek adına kritik bir rol oynamaktadır. 

Nöroçeşitliliğin işyerlerindeki önemi giderek artarken, otizmli bireylerin mülakat süreçlerinde karşılaşabilecekleri noktalarda destek olmak kadar potansiyellerini doğru şekilde ifade etmelerini sağlayacak iletişim ve mülakat yöntemleriyle yaklaşmak gerekmektedir. 

Peki, Otizmli adayların mülakatlarda zorlandığı alanlar nelerdir? Otizmli bir aday ile görüşürken nelere dikkat edilmesi gerekir? 

Gelin, hepsini yanıtlayalım ama önce temel bir giriş yapalım: Nöroçeşitlilik Nedir?

Nöroçeşitlilik, insanların beyin fonksiyonları ve davranış özelliklerindeki çeşitliliği anlatır, her bireyin benzersiz yeteneklere ve ihtiyaçlara sahip olduğunu vurgular. Bu çeşitlilik genellikle belirli tanılara bağlı özelliklerle ilişkilendirilir. Otizm Spektrum Bozukluğu, Ülkemizdeki en yaygın nöroçeşitliliklerden biri olmasına karşın istihdam konusunda diğer ülkelere göre daha az fırsatlar sunulmaktadır.Ülkemizde en yaygın nöroçeşitliliklerden biri olan Otizm Spektrum Bozukluğu, istihdam konusunda diğer ülkelere göre daha az fırsatlar sunmaktadır.

Otizmli adayların mülakatlarda zorlandığı alanlar nelerdir?

  • Gülümsemek ve küçük sohbetler yapmak.
  • Görgü kurallarını bilmek ve uygulamak.
  • Satır aralarını okumak.
  • Konuştukları kişiye göre ses tonunu, beden dilini ve sesi ayarlayabilmek. 
  • Spontane gelişmelere iyi karşılık vermek

Otizmli adaylarla mülakat esnasına dikkat edilmesi gerekenler

1.Dikkatlerini çekin. Otizmli bireyler genel olarak kısa süreli göz teması kurmalarıyla bilinirler. 

Her cümlenin başında isimlerini kullanarak onlara hitap edin ve onlarla göz teması kurun. Bir sonraki soruya veya konuda geçmeden önce dikkatlerini verdiklerinden emin olun. Bir kişinin dikkatini verdiğini gösteren işaretler farklı kişiler için farklı olacaktır. Onların ilgisini çekmek için hobilerini ve ilgi alanlarını veya o anda yapmakta oldukları aktiviteyi örneklendirerek sohbet edin. kullanın.  

2.Anlık ve kısa bilgiler paylaşın. Otizmli bir aday önemli bilgileri filtrelemekte zorlanabilir. Mülakat esnasında çok fazla bilgi veriyorsanız, daha fazla bilginin işlenemediği “aşırı yüklenme” durumuna yol açabilirsiniz. 

3.Net konuşun ve yavaş söyleyin. Mülakat sırasında, belirli anahtar kelimeler kullanın ve onları vurgulayın. Kişiye söylediklerinizi anlaması için zaman tanıyın. Düşünmesi ve bir yanıt vermesi için duraklayın. Sorularınızı peş peşe sormayın. Mümkünse sorularınız için görselleri kullanarak destek alabilirsiniz. (Örneğin zaman çizelgeleri). 

4.Açık uçlu sorulardan kaçının. Sorularınızı kısa tutun ve sadece en gerekli olanları sorun. Sorularınızı yapılandırmak işinize yarayabilir. Örneğin seçenekler veya tercihler sunabilirsiniz. “Mülakat nasıl geçti?” yerine “Maaş teklifimizi beğendiğiniz mi?” veya “İş tanımı hoşunuza gitti mi?” diye sorabilirsiniz.

5.Yardım istemenin yolunu gösterin. Mülakat günü, Otizmli adaylarınıza yardım istemek için kullanabilecekleri görsel bir yardım kartı verebilirsiniz. Tüm çalışanlara daha önceden vermiş olduğunuz eğitimler sayesinde, kartı gören çalışanlarınız adaya daha uygun şekilde yardımcı olacaklardır. 

6.İş tanımı konusunda açık olun. İroni, mecazi dil, deyimler veya abartı kullanmaktan kaçının. Çünkü otizmli bireyler söylediklerinizi gerçek anlamıyla algılayabilir. İş tanımı konusunda yalın bir dil kullanın. Eğer abartı bir dil kullanırsanız ne söylediğinizi mutlaka açıklayın ve gerçekten ne demek istediğiniz konusunda net olun.  

Kaynakça : 

https://www.autism.org.uk/advice-and guidance/topics/communication/tips

https://therapyfocus.org.au/on-the-blog/understanding-neurodiversity/

Yola Çıkış Sebebimiz

Nerede, hangi vardiyada, kiminle ve ne işte çalışırsa çalışsın, konuşmaya ihtiyacı olduğu an yanında olmak.